Oljeblandning till Mosquito påhängsmotor

Fråga: Hej. Jag har en Mosquito påhängsmotor monterad på en Monarkcykel som jag tuffar omkring med. Enligt instruktionsboken så ska den ha 8 % oljeblandning (1 del per 12) Den funkar bra med det men är det nödvändigt?

/Janis

 

Svar: 8 % oljeinblandning är nog det mesta jag hört till en tvåtaktare (vissa Vespor rekommenderas 6 %), men det låter som att motorn borde klara sig med betydligt mindre olja idag när oljorna smörjer bättre.

Nu är det alltid vanskligt att säga att ”det går utmärkt med så och så mycket olja” då vissa motorer kan ha sina akilleshälar. Kolvbultsbussningen är en svag punkt och den brukar vara den första att ge upp om smörjningen blir för dålig.

Sedan är det så att många tidiga ”enpetare” har en reduceringsväxel som kan vara smord av oljan i bensinen, men dess kuggar brukar vara nöjda med den lilla olja som finns tillhanda vid en inblandning av 3 – 4 % olja.

Om du använder en riktig tvåtaktsolja av bra kvalitet – gärna syntet – så borde (borde…) din motor få tillräcklig smörning vid 4 – 5 % oljeinblandning. Jag har ingen sprängskiss till Mosquiton, men har sett bilder på nerplockade motorer och de är uppbyggda på samma vis som samtida mopedmotorer med kullager i ramlagren, kolvbultsbussning av brons, cylinder av gjutjärn och så vidare.

Jim Lundberg

Rulla till toppen