12-volts tändspole på 6-volts moped?

12-volts tändspole på 6-volts moped?

Publicerad

Fråga: Hej igen Jim, har du testat att full-linda en avplockad tändspole och sedan prova en 12 volts tändspole, en sådan som Biltema säljer ganska billigt som passar alla med brytare, måste testa någon dag. Kanske någon av läsarna har testat med varierande resultat? Spolen kostar under 130 kr och bör hålla om den är gjord för 12 volt. Den är lite stor men vadå – det är funktionen som räknas.

Göran Andersson

 

Svar: Jag har testat med en 12-voltständspole från okänd asiatisk tvåhjuling på en moped med en generatorspole som är lindad för en 6-voltständpole, alltså med dryga 200 varv, och det fungerade bra. Kanske lite klenare gnista.

Om man skulle dubbla antalet varv på generatorspolen (cirka 450 – 480 varv) så blir spänningen också det dubbla, alltså cirka 12 volt. Detta fungerar ju bra med en 12-voltsspole, men det kan öka belastningen på brytarkontakterna – särskilt om man hänger på en tändspole till en bil som drar mer ström.

Effekten, Watt, är ju produkten av spänning och ström (Volt x Ampere) och ökar man den ena, eller båda, så ökar även effekten och det är sådant som bränner av brytarkontakter i förtid. Men om spolen du nämner är av "mindre modell" bör brytarnas livslängd bli normal.

Jim Lundberg

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Jims nya bok på gång

1 kommentar

morian: Hej Det ser spændende ud med Jims nye bog. Jeg har allerede de to Stora Tvåtaktsboken. Hvad koster den ny bog? Venlig hilsen Jesper (fra Danmark)

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

  • Classic Motor 2019-02

  • Classic Motor 2019-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842