12-volts tändspole på 6-volts moped?

Fråga: Hej igen Jim, har du testat att full-linda en avplockad tändspole och sedan prova en 12 volts tändspole, en sådan som Biltema säljer ganska billigt som passar alla med brytare, måste testa någon dag. Kanske någon av läsarna har testat med varierande resultat? Spolen kostar under 130 kr och bör hålla om den är gjord för 12 volt. Den är lite stor men vadå – det är funktionen som räknas.

Göran Andersson

 

Svar: Jag har testat med en 12-voltständspole från okänd asiatisk tvåhjuling på en moped med en generatorspole som är lindad för en 6-voltständpole, alltså med dryga 200 varv, och det fungerade bra. Kanske lite klenare gnista.

Om man skulle dubbla antalet varv på generatorspolen (cirka 450 – 480 varv) så blir spänningen också det dubbla, alltså cirka 12 volt. Detta fungerar ju bra med en 12-voltsspole, men det kan öka belastningen på brytarkontakterna – särskilt om man hänger på en tändspole till en bil som drar mer ström.

Effekten, Watt, är ju produkten av spänning och ström (Volt x Ampere) och ökar man den ena, eller båda, så ökar även effekten och det är sådant som bränner av brytarkontakter i förtid. Men om spolen du nämner är av ”mindre modell” bör brytarnas livslängd bli normal.

Jim Lundberg

Rulla till toppen