Montera dödarknapp på Triumph T110 med magnettändning

Fråga: Hej! Har en fundering på var och hur man skall koppla in ”Dödarknappen” på en gammal Triumph T110 med magnettändning? Vill inte gärna chansa…

Roger Karlsson

 

Svar: Nu vet jag inte vad det är för en magnet på just din Triumph, men det kan vara en Lucas K2F eller liknande. Över brytarna sitter det ett lock och tar man bort det så sitter det en centrummutter i axelns förlängning. Om man jordar denna mutter kortsluter man primärlindningen och motorn stannar – precis som på en moped med svänghjulsmagnet.

Jag har byggt om något lock genom att sätta en nylonskruv (polyamid) i lockets centrum med ett runt kol från okänd elmotor i ett hål borrat i skruven. Hålet är alltså genomgående och lika grovt som kolet på insidan, men mindre vid skruvskallen där man drar ut kabeln som ska dras till en dödarknapp. En liten fjäder från en kulspetspenna trycker kolet mot magnetens centrummutter så att det blir kontakt, ungefär som mellan rotor och fördelarlock i en bilmotor. Det finns färdiga lock med denna funktion, men så här löste jag problemet.

Jim Lundberg

Rulla till toppen