Stor dödgång på flintakick

Fråga: Hej. Jag har en Monark 1964 med 2-växlad (fotväxel) Flintamotor. Kicken har stor dödgång, ett åttondels varv. Ibland tar den inte alls, kan bli lite motstånd längst ned. Vad kan man göra?

GN

 

Svar: Förutsatt att kopplingen fungerar som den ska så ligger felet i kickmekanismen inne i motorn. Flintan har två fjädrar i kickmekanismen – en returfjäder för kicken och en tryckfjäder som ska pressa den tandade hylsan mot kickdrevet när man kickar. Förmodligen är det vid den senare fjädern felet ligger och allt arbete med kickmekanismen kräver att man delar på motorn.

Men börja med att lossa skruven på motorns ovansida (övre bilden). Ha kicken på axeln och håll i den ifall axeln vill vrida sig när skruven lossas. I änden på denna skruv är en tapp som ligger i ett spår på den tandade hylsan runt kickaxeln och det är tappen och spåret som låter hylsan röra sig axiellt mot kickdrevet när man kickar. Det kan vara så att tappen på denna skruv är sliten eller av. Har det senare hänt måste den avbrutna biten avlägsnas ur växellådan.

Men flintan är lättmekad och uppstår problem finns det en komplett reparationsanvisning för flintamotorn (och 20 andra motorer) i Stora Tvåtaktsboken, del 1. Ska du dela motorn kan det vara bra att ha en packningssats hemma.

Jim Lundberg

Stor dödgång på flintakick
Kickmekanismen har två fjädrar – en inre för retur av kicken och en yttre som ska trycka den tandade hylsan mot kickdrevet (saknas i bild),
Rulla till toppen