Demontera kopplingen på Saxonette

Fråga: Tjenare. Måste troligtvis demontera kopplingen på min Sachs Saxonette då den slirar framåt, men fungerar perfekt på backen! Har rätt olja och bytt flera gånger, det är en Norsjö Shopper. Hur demonterar jag den och så vidare – stort huvudbry! Vore väldigt tacksam för tips!

MVH Hasse

 

Svar: Jag har inte skruvat med saxonettemotorn som ha backväxel, men om det bara handlar om att ta isär kopplingen och rengöra/byta drivbackar så är detta inget avancerat.

Lossa transmissionskåpan. Då ser det ut som på översta bilden. Sedan är det bara att kolla på sprängskisserna nedan så framgår det vad som ska lossas samt i vilken ordning. Jag har dock för mig att ”kakorna” med drivbackarna går att vända fel så ta några bilder med mobilen under demonteringen.

Testa med att tvätta drivbackarnas belägg med aceton eller med bromsrengöring, typ Bräkleen. Är beläggens ytor glaserade kan de behövas ruggas upp med fint slippapper (korn 240 – 400) så att ytan blir lite strävare.

Saxonettemotorn ska enbart ha ATF-olja och ingenting annat. Annars kommer kopplingen att slira. Olika ATF-oljor kan ge olika egenskaper på kopplingen så man kan få prova sig fram till den olja som passar en bäst.

Jim Lundberg

Demontera kopplingen på Saxonette
Demontera kopplingen på Saxonette
Rulla till toppen