Demontera kopplingen på Saxonette

Demontera kopplingen på Saxonette

Publicerad

Fråga: Tjenare. Måste troligtvis demontera kopplingen på min Sachs Saxonette då den slirar framåt, men fungerar perfekt på backen! Har rätt olja och bytt flera gånger, det är en Norsjö Shopper. Hur demonterar jag den och så vidare – stort huvudbry! Vore väldigt tacksam för tips!

MVH Hasse

 

Svar: Jag har inte skruvat med saxonettemotorn som ha backväxel, men om det bara handlar om att ta isär kopplingen och rengöra/byta drivbackar så är detta inget avancerat.

Lossa transmissionskåpan. Då ser det ut som på översta bilden. Sedan är det bara att kolla på sprängskisserna nedan så framgår det vad som ska lossas samt i vilken ordning. Jag har dock för mig att "kakorna" med drivbackarna går att vända fel så ta några bilder med mobilen under demonteringen.

Testa med att tvätta drivbackarnas belägg med aceton eller med bromsrengöring, typ Bräkleen. Är beläggens ytor glaserade kan de behövas ruggas upp med fint slippapper (korn 240 – 400) så att ytan blir lite strävare.

Saxonettemotorn ska enbart ha ATF-olja och ingenting annat. Annars kommer kopplingen att slira. Olika ATF-oljor kan ge olika egenskaper på kopplingen så man kan få prova sig fram till den olja som passar en bäst.

Jim Lundberg

On
Off

7 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Är linolja bra?

5 kommentarer

Michael B: Kallpressad linolja penslar jag på all rost under bilen. Den tränger bäst in i rosten men torkar långsamt. Träskivan på släpvagnen penslar jag med kokt linolja den torkar snabbare och det blir som en...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842