Fyrväxlad Sachs som inte driver på treans växel

Fråga: Hej. Har renoverat en flakmoped och byggt om den lite. Satt på ett Alabamahjul och fyrväxlad Sachsmotor som jag har problem med! Har ställt in växellägen efter era artiklar och växlarna går i rätt. Ettans och tvåans och fyran drar fint men när man lägger i trean så slirar den!

När jag har den på liften och växlar i trean så drar den lite sen tar man i då släpper den och slirar! Vad beror det på?

Leif Gustafsson

 

Svar: Jag har inte skruvat med den fyrväxlade motorn, men testa med att ta bort armen med sin hästsko som sitter med två skruvar i mellankåpan. Hissa upp bakhjulet och flytta sedan växelstången med sin spårmutter utåt/inåt och försök att hitta samtliga växlar.

Växellådan fungerar ungefär som en dragkilslåda – det vill säga man låser fast ett drev i taget i den axeln de löper på. I drevens hål finns det urtag och inne i axeln löper en slags kil som vars ändar sticker ut ur axeln.

När man växlar så flyttar man denna kil så att den hamnar i det drev som man vill koppla in för respektive växel. Varför just trean inte fungerar kan bero på flera saker. Det kan vara så att växelmekanismen har någon defekt som gör att kilens läge på treans växel inte ligger mitt inne i treans drev.

Det kan även vara så att treans drev är skadat på insidan så att kilen inte får grepp i drevets urtag. En möjlig variant kan vara att treans drev är felvänt så att urtagen inte ligger i höjd med kilen när denna står rätt. Har som sagt inte skruvat med den fyrväxlade lådan, men det kan ju vara så att urtagen i drevet inte ligger mitt i drevet i djupled räknat och då måste drevet vändas rätt om kilen ska kunna greppa.

Jim Lundberg

Fyrväxlad Sachs som inte driver på treans växel
Växellådan till en treväxlad sachsmotor.
Rulla till toppen