Skadad svänghjulsgänga på Husqvarna Äggmotor

Skadad svänghjulsgänga på Husqvarna Äggmotor

Publicerad

Fråga: Hej, jag skulle bort med svänghjulet på min Husqvarna äggmotor och då blev en gänga typ utbuktad eller vad man ska säga då avdragaren tryckte upp metallen typ då jag glömde använda muttern på. Går det att knacka till den sen gänga om axeln?

Jocke

 

Svar: Om det bara är det yttersta varvet av gängan som är tilltufsad brukar det räcka med att man fasar av änden med en fil. Har man en gängfil kan an enkelt snygga till gängan även om det skulle vara större skador.

Om man vill använda ett gängsnitt (Husqvarnamotorn har gängan M10x1 vänster till svänghjulet) så är det riskabelt att börja gänga från utsidan. Kommer man lite ur fas med resten av gängorna kan man förstöra dessa helt.

Ett trick är då att kapa ett gängsnitt i två halvor som man sedan sätter långt in på gängan och därefter gängar man inifrån och ut. Då blir resultatet perfekt. Halvorna hålls på plats i gängkloppan.

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Avgaskrök till Husqvarna Novolette

2 kommentarer

Erik.B: Har en 54:a, avgasröret är inte chromat utan svartmålat så inga problem. Men kröken till äggmotorn passar inte. Den är mycket längre, och dessutom sitter den med en stor avgasmutter medans...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842