Vilka däck till veteranmotorcykeln?

Fråga: Hej! Jag undrar lite över vilka regler som gäller för däck på en veteranmotorcykel. Det finns ju olika typer av däck, t.ex. 4-lager som man kan hitta på diverse mopedtillbehörssidor. Är dessa godkända för en gammal veteranhoj eller måste det vara speciella MC-däck? Vilka hastighetsklasser finns det m.m…? Svårt att hitta info om detta någonstans.

/Ronny

 

Svar: Det finns uppgifter om belastningsindex, maxfart och liknande på däck från seriösa fabrikanter även om det kan vara svårt att hitta på nätet. Alla E-godkända däck ska vara sedan 1990 vara märkta med last/fart index.

Men jag skulle definitivt avråda från att montera mopeddäck utan tekniska data på en motorcykel – även om det bara skulle vara en 125:a på 4 hästkrafter som toppar 70 km/t.

Det är nämligen så här att det finns mopeddäck på marknaden som är tillverkade i låglöneländer av helt okända fabriker. En del av dessa har visat sig spricka sönder. Att få en punktering på en moped i 30 km/t är illa nog, men att få exempelvis en däckexplosion på framdäcket i 70 km/t eller mer kan vara direkt livsfarligt.

Köp därför däck av kända fabrikat och tala om för däckhandlaren vad däcken ska sitta på. Kan de inte svara på om deras däck klarar av kraven för just din motorcykel kontaktar du någon annan däckhandlare.

Jim Lundberg

Rulla till toppen