Vilka däck till veteranmotorcykeln?

Vilka däck till veteranmotorcykeln?

Publicerad

Fråga: Hej! Jag undrar lite över vilka regler som gäller för däck på en veteranmotorcykel. Det finns ju olika typer av däck, t.ex. 4-lager som man kan hitta på diverse mopedtillbehörssidor. Är dessa godkända för en gammal veteranhoj eller måste det vara speciella MC-däck? Vilka hastighetsklasser finns det m.m...? Svårt att hitta info om detta någonstans.

/Ronny

 

Svar: Det finns uppgifter om belastningsindex, maxfart och liknande på däck från seriösa fabrikanter även om det kan vara svårt att hitta på nätet. Alla E-godkända däck ska vara sedan 1990 vara märkta med last/fart index.

Men jag skulle definitivt avråda från att montera mopeddäck utan tekniska data på en motorcykel – även om det bara skulle vara en 125:a på 4 hästkrafter som toppar 70 km/t.

Det är nämligen så här att det finns mopeddäck på marknaden som är tillverkade i låglöneländer av helt okända fabriker. En del av dessa har visat sig spricka sönder. Att få en punktering på en moped i 30 km/t är illa nog, men att få exempelvis en däckexplosion på framdäcket i 70 km/t eller mer kan vara direkt livsfarligt.

Köp därför däck av kända fabrikat och tala om för däckhandlaren vad däcken ska sitta på. Kan de inte svara på om deras däck klarar av kraven för just din motorcykel kontaktar du någon annan däckhandlare.

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Avgaskrök till Husqvarna Novolette

2 kommentarer

Erik.B: Har en 54:a, avgasröret är inte chromat utan svartmålat så inga problem. Men kröken till äggmotorn passar inte. Den är mycket längre, och dessutom sitter den med en stor avgasmutter medans...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

  • Classic Motor 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842