Justera flottörhusnivå på Husqvarna Novolette

Fråga: Någon som vet hur man ställer flottörnivån, det vill säga värdena, på en Novolette från 1956 med Husqvarnamotorn?

Johan Alpsten

 

Svar: Husqvarna Novolette från 1956 har en bingförgasare med beteckningen 1/8/5 eller motsvarande. Den har en ringflottör vars kant ligger i ett spår i flottörhusets vägg och det är detta som utgör ”gångjärnet” i flottörmekanismen. Flottörnålen, käglan, ligger mot flottören en bit innanför detta gångjärn.

Här finns inte något större utrymme för justeringar då inget går att böja eller vinkla om som man kan göra på andra förgasartyper. Man kan höja flottörhusnivån på husvarnaförgasaren genom att fila ner längden på käglans tapp som trycker mot flottören.

Vill man sänka nivån kan man möjligtvis lägga på material på flottören i kontaktpunkten mot käglan. Lödtenn är nog för mjukt och kan nötas ner på kort tid. Bättre är då att löda på en liten mässingsplåt av lämplig tjocklek på kontaktpunkten. Men risken är stor att värmen från lödningen får hela flottören att trilla i bitar då alla skarvar också är tennlödda.

Någon uppgift om korrekt flottörhusnivå har jag tyvärr inte. Förmodligen så gör den enkla konstruktionen att det blir rätt vid monteringen – bara man har rätt delar.

Jim Lundberg

Justera flottörhusnivå på Husqvarna Novolette
Flottören i bingförgasaren. ”1” är det spår som flottörens kant ligger i. ”2” är kontaktpunkten där käglans tapp ligger mot.
Rulla till toppen