Uppborrad tändspole

Fråga: Hej Jim! Undrar en sak om tändspolar. Noris/Bosch tändspole till Victoria MS 50/51 har ju ett c/c-avstånd för fästskruvarna på 53mm. Genom att borra upp motsvarande hål i en Stefa tändspole (c/c 52mm plus en millimeter uppborrat vardera hål) har jag fått den att passa på och fungera bra på min Victoria motor.

Vill minnas att du påpekat att hylsorna som ju försvinner vid ett sånt här ingrepp fyller en funktion mer än bara hålla ihop ”lamellerna” som utgör stommen i tändspolen. Vad i så fall? Kan man lita på driftsäkerheten?

Håkan

 

Svar: Nja, hylsorna har nog endast till uppgift att hålla ihop stommens plåtlameller som en rörnit. Dessutom styr hylsorna lamellerna så att ingen av dem far iväg och tar i svänghjulets magneter. I övrigt tror jag inte att de är så nödvändiga eftersom en komplett spole hålls ihop av bobinen, lindningen samt isoleringslacken som man mer eller mindre gjutit in allting med.

Driftsäkerheten ska inte påverkas annat än om någon av plåtlamellerna skulle glida ur ”paketet” och ta i svänghjulet. Detta är dock osannolikt eftersom ovanstående håller ihop dem samt att de ligger hoptryckta av de två infästningsskruvarna. Tuta och kör!

Jim Lundberg

Rulla till toppen