Förgasarjustering på Husqvarna Novolette

Fråga: Hej. Håller fortfarande på med finjusteringen på mina Novoletter med Husqvarnamotorn. I förgasaren finns inte mycket att leka med, jag har bytt lite olika munstycken, höjt och sänkt nålen osv. Nu har jag fått reda på att det finns olika nålmunstycken. Vad har dom för funktion, är dom länkade till en specifik nål?

Någon som kan säga några visa ord om funktionen hos de olika variablerna man kan ändra på en Novolette? Jag vet att jag inte kommer få ut någon monstereffekt men det är kul att veta hur saker fungerar.

Mvh

Johan

 

Svar: Nålmunstycket är det lilla ”rör” som trottelnålen går ner i. Det är spalten (se pilen) mellan nål och munstyckets hål som avgör hur mycket bränsle som kan passera. Detta för att man ska försöka få optimalt blandningsförhållande mellan luft och bensin – oavsett hur mycket/litet man vrider på gashandtaget.

De flesta bingförgasarna till Husqvarna Novolette ska ha ett nålmunstycke av storleken ”2.10” vilket kan vara innerdiametern i millimeter. Ju större nålmunstycke – desto mer bensin kan passera. Oftast rör man aldrig nålmunstycket eftersom trottelnålen går att justerar uppåt/nedåt genom att flytta det lilla clipset i nålens spår. Jag vet inte om man parade ihop vissa trottelnålar och nålmunstycken då det bara finns en typ av nål till denna förgasare – i alla fall till den svenska versionen.

Att de ändå finns olika storlekar på nålmunstyckena kan bero på att i andra länder än Sverige var den godkända motoreffekten på mopeder betydligt högre och det kräver bland annat större förgasare och då är det möjligt att det inte räckte med att höja nålen för att blandningen skulle bli den rätta, utan det kan ha behövts ett större nålmunstycke också. Givetvis även ett större huvudmunstycke.

Jim Lundberg

Rulla till toppen