Franco Morinimotor som trycker ut olja

Fråga: Hej Jim, jag har problem med min MCB 1254 som har Franco Morini S5-motorn. Den trycker olja från kopplingssidan till svänghjul och fyller kåpan så att man kan tömma ut någon centiliter när man kört den varm. Jag bytte packboxar och trodde att allt skulle bli frid och fröjd, men den gör likadant efter bytet. Jag undrar om du har någon idé om vad det kan vara som är fel med min motor.

Mvh Jim Ek

 

Svar: De flesta motorer har någon form av ventilationshål i blocket som kan släppa ut övertrycket som annars skulle uppstå av att luften i växellådan värmas upp under drift.

Jag ar aldrig skruvat med Morinimotorn så jag kan inte svara på var ett sådant hål sitter, men det sitter ofta i påfyllningspluggen.

En grej som rätt ofta händer vid montering av packboxar är att den lilla fjäderringen som ska tajta ihop tätningsläppen hoppar ur sitt spår så att det endast är gummits elasticitet som håller läppen mot axeln.

Det kan ju även var blockpackningen – eller (ovanligt) en gjutpor i blocket som släpper ut oljan. Det förekommer även läckage under skruvskallarna på de skruvar som håller ihop blockhalvorna.

Jim Lundberg

Rulla till toppen