Hur får man in den trögflytande oljan i en ILO 98 cc?

D=påfyllning, B=avtappning.

Hur får man in den trögflytande oljan i en ILO 98 cc?

Publicerad

Fråga: Hur får man in den trögflytande oljan i en ILO 98 cc från 30-talet?

Kenth

 

Svar: ILO-motorn ska ha ett flytande fett i transmission och växellåda och detta är visserligen rinnande, men inte helt lätt att hälla in. Man ska trycka in fettet med en särskild fettspruta genom fettnipplarna. Växellådan och transmissionen ska ha 20 cc fett vardera var 150:e mil.

Man kan skruva ur fettnipplarna och använda en tratt, men då bör man värma fettet så att det rinner lite snabbare.

Använd aldrig vanligt konsistensfett. Detta är så tjockt att det inte kryper in där det ska och drev, axlar och lager kommer att gå torra. Fettet kommer bara att sitta på väggarna i lådan. Om man bara har konsistensfett (NLGI 2) så måste man blanda ut fettet med olja tills det rinner sakta vid rumstemperatur.

Jim Lundberg

D=påfyllning, C=nivåplugg.

Fettet trycker man in med en fettspruta av äldre modell.

Flytande fett tillverkar man genom att blanda konsistensfett med olja tills det rinner sakta vid rumstemperatur.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Strejkande lyse på Monark M300

6 kommentarer

Jim Lundberg: Oj, det var tur att jag såg ditt inlägg. Senaste inlägget syns bara på startsidan tills någon lägger in nästa inlägg. Kjell Gäf som nämns i svaret (2014) har mer eller mindre gått i pension. Men ta...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842