Tändningsproblem på Yamaha FS1

Fråga: Hej Jim! Jag har Yamaha FS1 från tidigt 70-tal. Den fungerade fint – sen fanns det ingen gnista. Jag har bytt tändplattan. Fick ingen gnista. Kollade närmare och brytarspetsarna öppnade sig ingenting. Ställde brytarspetsarna på 0,3 – 0,4 mm och hade gnista. Men den är mer orange än blå. Den startade direkt på första kicken men går ojämnt, misständer.

Ingen rappt svar när man axar även utan växel kan inte varva upp helt. Är det för svag gnista så den misständer tror du? Vad gör jag då? Det går väl inte att ställa något annat med tändningen än brytarnas gap på FS1? Dessutom är den mer svårstartad när den är varm. Tips?

Petter

 

Svar: Det låter som att kondensatorn har gett upp – eller möjligtvis tändspolen. Kondensatorn är billigast så börja med den om det inte är så att det satt en ny kondensator på den nya tändplattan.

Tändningen går inte att justera på Yamaha FS1 genom att vrida på tändplattan som man gör på många andra motorer, utan här ställer man enbart brytaravståndet på 0,30 – 0,40 mm så ska förtändningen hamna rätt, vilket är 1,8 mm. Detta förutsätter att brytarna är i bra skick – annars blir det fel på flera parametrar i tändsystemet.

Jim Lundberg

Rulla till toppen