Lossa växelpedalen skonsamt

Fråga: Har du Jim något bra knep för att lossa på växelpedaler som sitter på sin axel med splines utan att behöva slå bort pedalen. Vet att dessa kan sitta hårt även fast muttern är lossad och knacka ut den är ju ingen höjdare. Frågan handlar naturligtvis om växelpedaler på diverse mopedmotorer.

Monarken

 

Svar: Skonsammast är att dra av pedalen med en avdragare som tar spjärn mot axeln. När pedalen ska monteras igen kan det vara bra att vidga dess hål lite med en skruvmejsel om det finns en slits. När pedalen sedan ska på axeln är det snällast att använda en plasthammare – inte bara för att skydda pedalen utan även för att skydda motorblocket på insidan där axeln tar spjärn.

Jim Lundberg

Lossa växelpedalen skonsamt
Vissa pedaler har en slits och där kan man vidga pedalens hål genom att försiktigt knacka ner en skruvmejsel så går pedalen på axeln mycket lättare.
Lossa växelpedalen skonsamt
Om man ändå måste knacka på pedalen på sin axel ska man använda en plasthammare som ger betydligt mjukare stötar. Då minskar risken för skador på block, bussningar och liknande på insidan av motorn.
Rulla till toppen