Lossa växelpedalen skonsamt

Pedaler dras bäst av från sina axlar med en tvåarmad avdragare. Har avdragarens skruv större diameter än axeln får man sätta en liten skruv eller liknande mot axeländen.

Lossa växelpedalen skonsamt

Publicerad

Fråga: Har du Jim något bra knep för att lossa på växelpedaler som sitter på sin axel med splines utan att behöva slå bort pedalen. Vet att dessa kan sitta hårt även fast muttern är lossad och knacka ut den är ju ingen höjdare. Frågan handlar naturligtvis om växelpedaler på diverse mopedmotorer.

Monarken

 

Svar: Skonsammast är att dra av pedalen med en avdragare som tar spjärn mot axeln. När pedalen ska monteras igen kan det vara bra att vidga dess hål lite med en skruvmejsel om det finns en slits. När pedalen sedan ska på axeln är det snällast att använda en plasthammare – inte bara för att skydda pedalen utan även för att skydda motorblocket på insidan där axeln tar spjärn.

Jim Lundberg

Vissa pedaler har en slits och där kan man vidga pedalens hål genom att försiktigt knacka ner en skruvmejsel så går pedalen på axeln mycket lättare.

Om man ändå måste knacka på pedalen på sin axel ska man använda en plasthammare som ger betydligt mjukare stötar. Då minskar risken för skador på block, bussningar och liknande på insidan av motorn.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Victoria MS 50 som ryker och inte vill varva ur

2 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Jonny och tack före uppgifterna! En fråga bara - är det ur instruktionsboken till en Victoriamoped eller en annan moped (Ex. Fram) med Victoriamotor?

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842