Oljepåfyllning på Svartqvarna

Fråga: Var fyller man på olja i en svartqvarna M 24 från 1946? Finns ingen gemensam påfyllningsskruv utan endast en mindre trycksmörjkopp. Motorns nr 24-1388. Kicken rappar – går det att fixa? Finns det någon i Stockholm som kan serva en gammal qvarna?

Jonas B Person

 

Svar: Husqvarnas tidiga tvåtaktsmotorer som satt i Mod 24, ”Svartqvarna”, hade två skilda oljeställen – ett för växellådan och ett för transmissionen. Då får man fylla i olja på respektive ställe genom smörjnipplarna/pluggen. När motorn till Mod 27 kom så gjorde man om motorblocket så att en och samma olja kunde röra sig fritt mellan växellåda och transmission.

Det blev så lyckat att Husqvarna fabriken gick ut med ovanstående modifiering av äldre motorer där man tar bort tätningen innanför kopplingskorgen samt borrar ett 12 mm hål i mellanväggen.

När det gäller kicken så går det självklart att fixa och i värsta fall kan det behövas ”nya” delar, men med lite tur kan det gå att reparera med befintliga delar. Husqvarnas små efterkrigsmotorcyklar var väldigt vanliga i Sverige och det finns därför mycket delar kvar även om det mesta är begagnat. Om någon i Stockholmsområdet pysslar med Husqvarnamotorer låter jag våra läsare tipsa om i kommentarsfältet nedan.

Jim Lundberg

Oljepåfyllning på Svartqvarna
Kickmekanismen på Husqvarna Mod 24 (Inringad)
Rulla till toppen