Besiktiga Rex från 1939 med lampa som inte går att blända av

Lampa med både hel- och halvljustrådar.

Besiktiga Rex från 1939 med lampa som inte går att blända av

Publicerad

Fråga: Hej. Jo jag har en Rex 98cc 1939, jag undrar vilka bestämmelser som gäller för strålkastaren. På den här finns det bara en ej avbländbar lampa, lampan är av ficklampstyp (gängad ca 10 mm grov). Vad säger 1939 års bestämmelser, och är det dom eller är det senare bestämmelser som gäller?

Måste jag byta lykta så att det blir hel och halvljus eller går det att besikta som det är? Ljusstyrkan är något bättre än ett stearinljus så risken för bländning av mötande är nog nästan obefintlig.

Thord Norell

 

Svar: Jag har tyvärr inga uppgifter på vad som gäller för 1939 års motorcyklar, men generellt brukar det vara så att om ett fordon är konstruerat på ett visst sätt och godkänt när det begav sig så ska det vara godkänt även idag.

Det rullar exempelvis godkända bilar och motorcyklar på våra vägar som bara har bromsar på bakhjulen (1920-tal). Vill du veta mer kan du kontakta Bilprovningens tekniska avdelning på telefon 0771-600 600. Idag kan man dessutom få dispens från att ha halvljuset på dagtid om man har ett fordon som kanske inte har den säkraste funktionen på belysning och strömförsörjning

Jim Lundberg

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nostalgi: Tog ni bort tejpen 1967?

3 kommentarer

Cruzze: Gjorde tvärtom när vi bodde i Storbritannien ett par år och hade vår svenska vänsterstyrda bil med oss. Då åkte gaffatejpen fram:-) /Cruzze

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842