Besiktiga Rex från 1939 med lampa som inte går att blända av

Fråga: Hej. Jo jag har en Rex 98cc 1939, jag undrar vilka bestämmelser som gäller för strålkastaren. På den här finns det bara en ej avbländbar lampa, lampan är av ficklampstyp (gängad ca 10 mm grov). Vad säger 1939 års bestämmelser, och är det dom eller är det senare bestämmelser som gäller?

Måste jag byta lykta så att det blir hel och halvljus eller går det att besikta som det är? Ljusstyrkan är något bättre än ett stearinljus så risken för bländning av mötande är nog nästan obefintlig.

Thord Norell

 

Svar: Jag har tyvärr inga uppgifter på vad som gäller för 1939 års motorcyklar, men generellt brukar det vara så att om ett fordon är konstruerat på ett visst sätt och godkänt när det begav sig så ska det vara godkänt även idag.

Det rullar exempelvis godkända bilar och motorcyklar på våra vägar som bara har bromsar på bakhjulen (1920-tal). Vill du veta mer kan du kontakta Bilprovningens tekniska avdelning på telefon 0771-600 600. Idag kan man dessutom få dispens från att ha halvljuset på dagtid om man har ett fordon som kanske inte har den säkraste funktionen på belysning och strömförsörjning

Jim Lundberg

Rulla till toppen