Compact som inte går trots gnista

Compact som inte går trots gnista

Publicerad

Fråga: Hej! Har en Compact från 1970 som har en tvåväxlad Sachsmotor som inte vill gå trots att gnistan är perfekt. Den startar direkt när den är kall och går en kort stund. När jag då tar bort stiftet så är det torrt så jag utgår från att det är ett bränslefel då gnistan är perfekt. Tanken är rengjord och bränslet flödar jämt från kranen. Har bytt till en annan Bingförgasare men problemet kvarstår. Vad kan det vara? Tacksam för dina kloka råd.

Nils Mellander

 

Svar: Testa att köra med tanklocket lite löst påskruvat för att se om problemet kvarstår. Det kan vara stopp i lockets ventilationshål och då uppstår snart ett undertryck i tanken så att bensinen slutar att rinna ut till förgasaren.

Ett långskott är att packboxen på svänghjulssidan har tappat sin fjäder så att enbart gummit i tätningsläppen trycker denna mot axeln. Det kan fungera utan fjädern när gummit är kallt och stelt, men kan börja läcka (=tappavevhuskompression) när gummit blivit varmt och mjukt.

En kompis ILO vägrade gå när den var varm och det visade sig vara kolvringarna som var lövtunna så att kompressionen försvann. Efter ringbyte blev allt bra igen.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nostalgi: Tog ni bort tejpen 1967?

3 kommentarer

Cruzze: Gjorde tvärtom när vi bodde i Storbritannien ett par år och hade vår svenska vänsterstyrda bil med oss. Då åkte gaffatejpen fram:-) /Cruzze

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842