Minska hålet i ett munstycke

Fråga: Hej Jim! Ett par frågor, jag har ett par munstycken som någon har borrat upp för mycket, kan man minska hålet lite så att bensinen inte rinner så fort igenom eller är det skrot?

Det gäller tändningen, när exakt kommer gnistan från brytarna, kommer den direkt när de börjar öppna eller måste de vara öppna 1mm eller så när gnistan kommer, för de måste väl vara helt fria från varandra innan gnistan kommer

Mvh Anders

 

Svar: Man kan testa med att avfetta munstycket noga och därefter löda igen hålet med lödtenn. Sedan får man borra upp det tills det är lagom. Men detta är ett precisionsjobb där en hundradels millimeter kan göra skillnad. Dessutom är även längden på hålet av betydelse för flödet. Men misslyckas man kan man alltid löda om och testa igen. Helst ska man brotscha upp hålet med särskilda munstycksbrotschar.

När det gäller gnistans tidpunkt så uppstår gnistan precis när brytarna börjar öppna och det är också det man utgår från när man ställer tändningen. Om förtändningen ska vara 2 mm före övre dödläge är det exakt då som brytarna ska till att öppna.

Kondensatorns uppgift är att släcka den gnista/ljusbåge som annars skulle uppstå mellan brytarkontakterna när de öppnas. Ljusbågen leder ju ström och uppstår en sådan då blir gnistan både sen och svag. Ett normalt värde på brytaravstånd (=när de står maximalt öppna) är cirka 0,40 mm.

Jim Lundberg

Rulla till toppen