Trög koppling av osmord vajer?

Fråga: Kan en osmord wire göra så att en koppling på en mopedmotor känns trög och är seg på att gå tillbaka? På en av mina EM50 motorer är kopplingen som en dröm och på den andra upplevs den hård och är lite seg på att vilja släppa tillbaka. Man får hjälpa kopplingshandtaget genom att trycka fram det. Inte så mycket men lite grand. Det har varit så på flera av de EM50 motorer jag haft att kopplingen upplevs trög.

Den som jag har trög koppling på nu är nyrenoverad. Fjädrarna har inte spänts överdrivet mycket utan så mycket så att några gängor tittar fram. Fjädern vid pinnen som trycker på stången till kopplingen har sin fjäder där den ska och allt är rengjort och smort. Kopplingswiren är ny, men torr och inte infettad eller så. På den renoverade motorn har jag ställt in kopplingsarmen ovanpå motorn i de läge som rekommenderas i din bok Jim. På den motorn med lätt koppling står armen rakt åt höger.

Matte

 

Svar: Osmorda vajrar och vajrar som ligger i skarpa böjar kan gå väldigt trögt. Vissa vajrar finns med en invändig nylonslang som separera vajern från höljet och dessa klarar sig utan smörjning.

Kolla hur flatsidan av kopplingsaxeln ligger mot änden på tryckstången. Det är viktigare än hur kopplingsarmen står. Med kopplingen helt frikopplad (handtaget max indraget) så bör flatsidan ligga ungefär i 90 graders vinkel relativt tryckstången. Om vinkeln blir för tvär mellan flatsidan och stången så blir kopplingen trög (=fel geometri)

Kolla också att det inte är en djup grop i kopplingsaxelns flatsida. En om gropen är tillräckligt djup kommer stångens ände att gå ner där och låsa axeln tills stången tvingas i sidled ur gropen. Detta brukar kännas som ett ”knäpp” i kopplingshandtaget när stången motvilligt halkar ur gropen när axeln vrider sig.

Jim Lundberg

Rulla till toppen