Victoria KR 25 som trycker ut olja

Fråga: Jag har en Victoria KR25. Jag kan inte hitta något ventilationshål i min oljepåfyllningsplugg eller någon annanstans på motorn. Hur är det tänkt att motorn skall hantera den expanderande varma oljan i växellådan? På min KR25 så trycker den upp oljan utvändigt runt oljepluggen när den blir riktigt varm. Ser att en tidigare ägare valt att montera en fiberpackning på pluggen för att täta men det kommer upp olja i alla fall. Jag oroar mig för packboxar och packningar i förlängningen.

Tacksam för svar 🙂

Henke

 

Svar: Det är inte ovanligt att gamla oljepluggar har bytts ut under årens lopp. Jag har inga uppgifter på om oljepluggen till KR 25 ska ha ett ventilationshål, men finns det inget där brukar det sitta (ofta dolt) i motorblocket. Det kan även ventilera genom hål som exempelvis det vid kopplingsmekanismen.

Det ska troligtvis sitta en fiberpackning (eller liknande) under pluggen då pluggarna ofta är utsatta för oljestänk från kugghjul och axlar. Vissa oljepluggar med ventilationshål har därför en liten ”skärm” som ska hindra oljestänk från att nå upp i hålet.

Om det tränger upp olja runt oljepluggen så beror det troligtvis på att fiberpackningen är otät. Den lilla och långsamma tryckhöjning som uppstår i en växellåda när denna värms upp skadar varken packboxar eller packningar, men kan orsaka generande oljefläckar på garagegolvet.

Jim Lundberg

Rulla till toppen