Elproblem på Skidoo F3 600

Fråga: Hej! Har en Skidoo F3 600 -97 3 cylindrig och har problemet med att först slutade tempgivare, varvräknare och tankmätaren fungera. Lyse och baklyse har fungerat som vanligt, men nu när jag startade den så var lamporna döda också! Mina frågor är:

Vad kan ha hänt? Är det ljusspolen som sitter i svänghjulet eller kan det vara voltregulatorn? Eller kan det bara vara glapp någonstans? Sen undrar jag var kan voltregulatorn sitta någonstans? Tack på förhand!

/Patrik

Svar:

Hej Patrik!

Tack för frågan.

Du är absolut på rätt väg. Med största sannolikhet är det voltregulatorn i din Ski-Doo F3 som slutat fungera. Det som tyder på att så är fallet är att du skriver att de olika mätarna slutade fungera först. Och just mätarna är känsliga för fallande spänning. Strålkastare och övriga lampor lyser, men med reducerad effekt, även om strömspänningen blir lägre.

Av det enklare kopplingsschemat till en annan Ski-Doo syns att voltregulatorn (nr 19) är direkt kopplad till det som kallas ”ljusspole” (nr 1) som sitter i anslutning till svänghjulet.

Dessvärre kan jag inte exakt säga var voltregulatorn sitter i din snöskoter då jag inte har någon sådan tillgänglig. Men i något äldre Ski-Doo brukar den lilla svarta burken sitta lite undanskymt på torpedväggen till höger om motorn och bakom transmissionskedjehuset.

Mitt tips är du skaffar ett kopplingsschema. Där ser du kablarnas färgbeteckningar. Med hjälp av dem hittar du säkert voltregulatorn.

Per Ericsson

 

Elproblem på Skidoo F3 600
Rulla till toppen