Vad är det för spår i kolven? UPPDATERAD 2019-05-23

Fråga: Hej. Tänkte passa på att fråga vad detta är för konstigt extra spår i kolven. Det är till en Zündapp 175 S, en 50 tals-snurra. Jag köpte den som en Bella 150 reservdelsmotor men säljaren visste nog inte vad han sålde. Nåväl, en del går att använda annat inte. Och jag får lite kvällspyssel. Förresten vet jag att ett styrstift för en kannring har lossnat, tänkte borra och gänga upp ett litet hål skruva i minsta möjliga skruv och fila till längden som test.

Bert

 

Svar: Om vi börjar med spåret så är det omöjligt att exakt säga vad som har orsakat det, men något främmande föremål har klämt sig mellan cylinderloppet och den betydligt mjukare kolven. Att styrstiftet saknas kan vara förklaringen. Om detta har lossnat och kanske klippts i småbitar i kanten mellan överströmningsporten och kolven kan delar av stiftet hamnat i överströmningskanalen och därifrån hamnat i utrymmet för kolvbulten. Det kan även vara en del av låsringen till bulten som lossnat och lämnat spår efter sig på vägen ut.

Att montera styrstift på tvåtaktskolvar är lite vanskligt eftersom konsekvenserna av ett lossnat stift kan bli stora och dyra. Kolven är av en aluminiumlegering och utvidgar sig därför relativt mycket jämfört med andra metaller. Därför har man lite olika lösningar på hur man ska få stiftet att sitta säkert i en het och vibrerande kolv.

Man väljer ofta mässing som material då denna metall utvidgar sig ganska mycket under uppvärmning och ”följer med” aluminium hyfsat. Stiften är dessutom vanligtvis räfflade i den inre änden för att greppa bättre i hålet. Mitt tips är nog att du borrar ett något mindre hål i botten av stiftets gamla hål tills du kommer igenom godset – alltså ett hål på kolvens insida.

Sedan tillverkar man ett stift som har två diametrar – en grövre längst ut och en tunnare längst in. Längden på den tunnare (inre) sektionen gör man så lång att stiftet tittar ut lite på kolvens insida så att man kan stuka till änden (nita) så att stiftet inte kan röra sig utåt även om det skulle börja glappa i sitt hål.

Jim Lundberg

UPPDATERING 2019-05-23:

Missförstånd… Vad Bert åsyftade var spåret ovanför den översta kolvingen som löper varvet runt. Se pilarna på övre bilden. Där har jag tyvärr ingen svar utan kan bara gissa på att det har med värmeexpansion eller sot att göra.

Vad är det för spår i kolven? UPPDATERAD 2019-05-23
Ett längre styrstift med två diametrar kan man nita på insidan så det sitter säkert. Men det bör ändå sitta med presspassning och gärna monteras i en varm kolv.
Rulla till toppen