Vad är det för spår i kolven?

Berts kolv. Ett styrstift saknas, men vad är för spår som ligger ovanför översta kolvringen? (pilarna)

Vad är det för spår i kolven?

Publicerad

Fråga: Hej. Tänkte passa på att fråga vad detta är för konstigt extra spår i kolven. Det är till en Zündapp 175 S, en 50 tals-snurra. Jag köpte den som en Bella 150 reservdelsmotor men säljaren visste nog inte vad han sålde. Nåväl, en del går att använda annat inte. Och jag får lite kvällspyssel. Förresten vet jag att ett styrstift för en kannring har lossnat, tänkte borra och gänga upp ett litet hål skruva i minsta möjliga skruv och fila till längden som test.

Bert

 

Svar: Om vi börjar med spåret så är det omöjligt att exakt säga vad som har orsakat det, men något främmande föremål har klämt sig mellan cylinderloppet och den betydligt mjukare kolven. Att styrstiftet saknas kan vara förklaringen. Om detta har lossnat och kanske klippts i småbitar i kanten mellan överströmningsporten och kolven kan delar av stiftet hamnat i överströmningskanalen och därifrån hamnat i utrymmet för kolvbulten. Det kan även vara en del av låsringen till bulten som lossnat och lämnat spår efter sig på vägen ut.

Att montera styrstift på tvåtaktskolvar är lite vanskligt eftersom konsekvenserna av ett lossnat stift kan bli stora och dyra. Kolven är av en aluminiumlegering och utvidgar sig därför relativt mycket jämfört med andra metaller. Därför har man lite olika lösningar på hur man ska få stiftet att sitta säkert i en het och vibrerande kolv.

Man väljer ofta mässing som material då denna metall utvidgar sig ganska mycket under uppvärmning och "följer med" aluminium hyfsat. Stiften är dessutom vanligtvis räfflade i den inre änden för att greppa bättre i hålet. Mitt tips är nog att du borrar ett något mindre hål i botten av stiftets gamla hål tills du kommer igenom godset – alltså ett hål på kolvens insida.

Sedan tillverkar man ett stift som har två diametrar – en grövre längst ut och en tunnare längst in. Längden på den tunnare (inre) sektionen gör man så lång att stiftet tittar ut lite på kolvens insida så att man kan stuka till änden (nita) så att stiftet inte kan röra sig utåt även om det skulle börja glappa i sitt hål.

Jim Lundberg

UPPDATERING 2019-05-23:

Missförstånd... Vad Bert åsyftade var spåret ovanför den översta kolvingen som löper varvet runt. Se pilarna på övre bilden. Där har jag tyvärr ingen svar utan kan bara gissa på att det har med värmeexpansion eller sot att göra.

Ett längre styrstift med två diametrar kan man nita på insidan så det sitter säkert. Men det bör ändå sitta med presspassning och gärna monteras i en varm kolv.

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nostalgi: Tog ni bort tejpen 1967?

3 kommentarer

Cruzze: Gjorde tvärtom när vi bodde i Storbritannien ett par år och hade vår svenska vänsterstyrda bil med oss. Då åkte gaffatejpen fram:-) /Cruzze

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842