Köra likströmsgenerator som motor utan fältlindning

Hemmagjord testbänk för generatorer.

Köra likströmsgenerator som motor utan fältlindning

Publicerad

Fråga: Vad är det för fel på en likströmsgenerator om den kan köras som elmotor utan att koppla in fältlindningen?

Kurt Nilsson

 

Svar: Det kan vara så att den restmagnetism (remanens) som finns kvar i fältlindningens polskor räcker för att ankaret ska börja rotera. Men i så fall ska den mekaniska effekten vara låg – generatorn ska alltså vara väldigt orkeslös om den körs som en elmotor.

Alternativet kan vara att det råder någon form av "kortslutning" mellan generatorns interna kopplingar så att fältlindningen får ström och att polskorna i fältet blir starkt magnetiska. Om man öppnar generatorn och kopplar loss fältlindningens bägge anslutningar kan man resistansmäta mellan dessa och generatorns stomme. Om lindningarna är hela ska det inte finnas någon som helst kontakt mellan den och stommen (=jord).

Det finns två vanliga grundkopplingar på likstömsgeneratorer som syns på skissen nedan. En A-kopplad generator börjar denna att arbeta om jordar fältlindningen. En B-kopplad likströmsgenerator börjar istället att arbeta när man lägger ström på fältet.

Jim Lundberg

Två vanliga grundkopplingar på likströmsgeneratorer. F=Fältlindning, D=Ström.

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nostalgi: Tog ni bort tejpen 1967?

3 kommentarer

Cruzze: Gjorde tvärtom när vi bodde i Storbritannien ett par år och hade vår svenska vänsterstyrda bil med oss. Då åkte gaffatejpen fram:-) /Cruzze

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842