Compactfjädrar i framgaffeln på en Monarped?

Compactfjädrar i framgaffeln på en Monarped?

Publicerad

Fråga: Hej. Har en Monark Monarped 1956. Framfjädrarna är helt slut och att försöka mig på att sträcka dessa vågar jag helt enkelt inte. Nu har jag hittat ett par fjädrar och jag undrar om dessa skulle kunna passa.

Tacksam för svar.

Jacob

 

Svar: Framgaffeln som sitter i Compacten är en vidareutveckling av Monarpedens framgaffel som kom 1953. Konstruktionen har knappt förändrats under de 40 år som gaffeln existerat, men måtten har ändrats. De första gafflarna var avsedda för stora 26-tumshjul medan Compacten har 15-tumshjul. Följaktligen har gafflarna olika längd och kan ha olika långa fjädrar.

Kolla med ettans om längden verkar stämma mot dina gamla och kanske något hoptrycka originalfjädrar. Det kan vara knepigt att kapa fjädrarna om de är för långa då de oftast är tätlindade i ändarna för att kunna gängas på fjäderfästena i gaffeln (så man inte tappar framhjulet om man stegrar).

Är de nya fjädrarna däremot för korta kan man alltid "förlänga" dem med en rörstump eller liknande som gängas dit.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nostalgi: Tog ni bort tejpen 1967?

3 kommentarer

Cruzze: Gjorde tvärtom när vi bodde i Storbritannien ett par år och hade vår svenska vänsterstyrda bil med oss. Då åkte gaffatejpen fram:-) /Cruzze

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842