Mäta upp plåtkapslade tändhattar

Avstörda tändhattar känns ofta igen på att anslutningsdelen för kabeln är väldigt lång och det är där man placerat motståndet. Tändhatten på bilden är dock inte plåtinklädd.

Mäta upp plåtkapslade tändhattar

Publicerad

Fråga: Hej. Jag försökte mäta/sumra två stycken plåtkapslade tändstiftshattar men det gick inte. Gick utmärkt att göra det på en NGK i plast. Hur kommer detta sig? Till saken hör det att jag vet att motorn som den ena plåthatten satt på hade gnista och gick när jag plockade av den men sen när jag återmonterat hatten var det noll gnista. En hatt av märket BERU som var i stort sett ny.

Testade att göra det samma med en plåthatt TESLA som jag haft i en låda men den var som sagt också omätbar så jag testade aldrig den på motorn. Jag ohm-mätte BERU-hatten och då fick jag ett resultat. Men med TESLA-hatten inget resultat vid ohm-mätning. Jag vill minnas att jag någonstans läst att någon tyckte att plåthattar var skit och att man skulle hålla sig från sådana. Det kanske stämmer?

Vh Matte.

 

Svar: Det är förmodligen avstörda tändhattar som du har att göra med. För att dämpa störningar i radio- och TV-apparater kan man införa ett motstånd (resistans) i högspänningsdelen – alltså i tändkabeln eller i tändhatten. Ett vanligt värde på dessa motstånd är 5000 Ω och denna resistans är för hög för att en summer ska reagera.

Ytterligare ett steg i avstörningen är att kapsla in tändhatten i ett ledande material som plåt. Plåthöljet i tändhatten går ner över tändstiftets sockel och jordas genom den. Tanken är god, men det ställer också väldigt höga krav på en perfekt isolation inne i tändhatten. Tyvärr så är det här det brukar fallera så att det uppstår överslag inne i tändhatten så att gnistan på tändstiftet upphör.

Dessutom är det inte ovanligt att även själva motståndet går sönder så att det uppstår ett avbrott i strömkretsen. Mitt tips är att undvika avstörda tändhattar och särskilt de plåtinkapslade. En traditionell tändhatt av äldre modell består bara av en mässingskontakt som har en spets vilken trycks in i tändkabelns kopparkärna. Inte mycket som kan gå fel där. En sak till – undvik även avstörda tändkablar (med kolkärna) då dessa dels drar ner tändeffekten dels kan börja krångla när de åldras.

Jim Lundberg

Delförstoring från övre bilden. Det kan vara svårt att se vad som står, men i ringen står det "5KΩ" vilket står för 5 kilo Ohm - eller 5000 Ω om man skriver det i siffror.

En konventionell tändhatt innehåller inget mer än ett gängat kontaktstycke av mässing med en spets som skruvas in i tändkabelns kopparkärna.

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nostalgi: Tog ni bort tejpen 1967?

3 kommentarer

Cruzze: Gjorde tvärtom när vi bodde i Storbritannien ett par år och hade vår svenska vänsterstyrda bil med oss. Då åkte gaffatejpen fram:-) /Cruzze

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842