Vad är det som sitter mellan kylflänsarna?

Vad är det som sitter mellan kylflänsarna?

Publicerad

Fråga: Hej! Renoverar en Zündapp Bella 200cc från 1957. Mellan kylflänsarna på cylindern sitter det intryckt bussningar av gummi och glasfiber (kanske asbest). De sitter systematisk placerade mellan flänsarna, totalt ca 30 bussningar. Vad har de för funktion? Skall de finnas där? Tacksam för svar!

Per Möller

 

Svar: Detta är ett sätt att minska resonansljud från kylflänsarna. På fartvindskylda motorer med stora kylflänsar (exempelvis crossar) brukar man sätta in stumpar av gummislangar bland kylflänsarna. Då dämpas det ringande ljud som annars vill uppstå av motorns vibrationer.

Jag vet däremot inte om detta är original på Zündapp Bella. Det verkar lite överkurs att dämpa ljudet från cylindern när denna har så pass små kylflänsar som Bellan har. Dessutom sitter motorn inne i ett plåtskal.

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Eskilstuna Veterandag 2019: snart dags

2 kommentarer

Jim Lundberg: Kul att höra Nizze! Gjorde en del fynd det lilla jag hann springa runt.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

  • Classic Motor 2019-06

  • Classic Motor Turist på väg

  • Classic Motor 2019-05

  • Classic Motor 2019-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842