Montera tändningslås och varvräknare på Crescent Compact

Fråga: Hej har en Crescent 1189 med en tvåväxlad Sachs (kick och handväxel) undrar om man skulle kunna montera ett startlås (nyckel) och en varvtalsmätare på den.

Emrik

 

Svar: Ett tändningslås är enkelt att montera. Den svarta kabeln som kommer ur motorn går upp till dödarknappen på styret. Om denna jordas så stannar motorn. Om man kopplar in ett tändningslås med nyckel så kopplar man in tändningslåset mellan den svarta kabeln och jord (ramen). Det gäller bara att hitta ett tändningslås som ger kontakt i ett läge där nyckeln går att ta ur.

När det gäller varvräknaren så beror det på vilken typ man använder. MCB hade en typ av varvräknare på bland annat E-Type som man kopplade in på strömkabeln (gul) från motorn och på så vis fick både ström och impulser som den omvandlade till varvtal.

Men det finns en annan variant av varvräknare som man ansluter till den svarta kabeln som då räknar impulser från brytarkontakterna. Den typen av varvräknare kräver dock även en drivspänning (likström).

Jim Lundberg

Montera tändningslås och varvräknare på Crescent Compact
Kopplingsschema för MCB E-Type med en typ av varvräknare som både drivs av växelströmmen från ljusspolen (gul kabel) och räknar dess pulser. Andra varvräknare mäter pulserna från brytarkontakterna men behöver då en likströmsmatning som driver dem.
Rulla till toppen