Oljeläckage på Husqvarna Flinta

Fråga: Hejsan, jag har en Husqvarna Lyx från 1963 med flinta husqvarnamotor (remdrift) som jag grejar med för fullt och har fått fart på. Har bara ett bekymmer kvar. Den droppar ut växellådsolja. Står den kall så är det några droppar/dygn. Problemet kommer precis under motorn.

När moppen står på stödet, droppar det mer eftersom den lutar så. Står den rakt kanske knappt en droppe/dygn. Upptäckte att på växellådssidan är det ett hål längst ner till nästa del av motorn, och jag kan med nästan all sannolikhet säga att läckan är precis i centrum under mopeden. Men vet inte varför. Vore tacksam för svar.

Mvh Erik

 

Svar: Börja med att konstatera exakt var oljan kommer ut. Tvätta av motorn undertill med avfettning och torka torrt. Kolla med jämna mellanrum var oljan först tränger ut. Först då kan man sätta in motåtgärder. Väntar man för länge med kontrollerna kan oljan hinna sprida ut sig och då kan det vara svårt att se exakt var den kommer ifrån.

Vissa treväxlade flintamotorer har en snarlik växelmekanism som treväxlade sachsmotorer där en dragstång sticker ut från centrum av den utgående axeln och där kan det läcka olja på sachsmotorerna om mopeden ställs på sidostödet så att den lutar åt vänster. Detta är ett ”inbyggt” fel på sachsmotorerna som möjligtvis kan uppstå på flintamotorerna. Botemedlet verkar då vara att man ställer mopeden så rakt det går (centralstöd).

Jim Lundberg

Rulla till toppen