Det smäller i bakbromsen på Husqvarna Cornette

Fråga: Bakbromsen på min Husqvarna Cornette 4246 från 1961 smäller då jag bromsar vid körning. Vid stillastående fungerar bromsen, enligt mig, som den bör. Bromsen tar nog men hackar till några gånger innan mopeden slutligen saktar farten som den ska. Vad kan detta bero på?

Jan Lindholm-Vahtera

 

Svar: Det kan vara flera anledningar till att det smäller till vid inbromsning. Den enkla varianten är att muttern på hjulaxeln inte är helt åtdragen så att bromssköldens momentarm (pilen) kan vicka lite mot tappen i baksvingen. Då kan det smälla till lite vid första inbromsningen.

Det kan även vara så enkelt att det behövs smörjas lite och då är det excenterns (nr 24) bussning i skölden som kan vara torr. An förståeliga skäl måste man vara försiktig när man smörjer delar i bromsarna och här får man bara dra på ett tunt lager koppar- eller aluminiumpasta.

Man kan även stryka på lite pasta på själva excentern där den trycker mot backarna samt på sköldens ankarbult på motstående sida. Om smörjning inte hjälper är det troligtvis något som är utslitet och närmast till hands är då excenterns axel i skölden samt bussningen den löper i.

Kolla även att beläggen på backarna inte håller på att lossna. Om så sker kan bromsarna antingen låsa sig – eller helt sluta fungera, och inget av detta vill man råka ut för när man är ute och kör. Har man bytt till nya belägg bör man fasa av kanten på beläggens kortsidor till cirka 45 grader. annars kan bromsarna hugga och det kan lossna bitar ur denna kant.

Jim Lundberg

Det smäller i bakbromsen på Husqvarna Cornette
Om man har lagt på nya belägg bör man fasa av 90-graderskanten på kortsidan av beläggen (pilarna) till cirka 45 grader. Annars kan det brytas loss bitar av beläggen i det vassa hörnet som kan få bromsarna att hugga.
Rulla till toppen