Konsistensfett i växellådan?

Enbart konsistensfett (NLGI 2) är alldeles för tjockt för att fungera i en växellåda och måste spädas ut med olja om alla delar ska få någon smörjning.

Konsistensfett i växellådan?

Publicerad

Fråga: Hej, läste i din senaste bok att man inte skall använda konsistensfett i en växellåda. För att få rullagren i treväxlad Sachsmotor att sitta kvar vid hopmontering använde jag kullagerfett att "limma" fast dem så att jag kunde vända vänster vevhalva upp och ner. Kan det bli problem? Har du något tips hur man annars ska få ihop det.

Robban Pettersson

 

Svar: Nja, det står i Stora Renoveringsboken att man inte ska använda enbart konsistensfett som smörjmedel i en växellåda. Att fixera nålar, rullar eller brickor med en klick konsistensfett vid monteringen går alldeles utmärkt.

Skulle man trycka i rent konsistensfett i en växellåda kommer den att skära och/eller slitas ut eftersom ett så stelt fett bara kommer att slungas bort från alla rörliga delar och bli hängande på väggarna utan att göra någon nytta.

Men att ha en klick fett i en växellåda avsedd för olja spelar ingen roll. Oljan kommer snart att späda ut den lilla fettklicken.

Jim Lundberg

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nostalgi: Mopedrallykavalkad - BILDEXTRA

3 kommentarer

Jim Lundberg: Och i Vännäs 2017 körde alla med Triboron i tanken! :P

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842