Vilket fett på Sachs växelmekanism?

Sachs fotväxlade motorer har en plugg (D) där man kan trycka i lite fett till växelmekanismen.

Vilket fett på Sachs växelmekanism?

Publicerad

Fråga: Hej, vad skall det vara för typ av fett på växelmekanismen på 3/4 fotväxlad Sachsmotor?

Robban Pettersson

 

Svar: En liten klick med vanligt konsistensfett (NLGI 2) fungerar utmärkt. Tanken är att man ska fylla på via skruven ovanpå motorn, men då hamnar fettet endast på segmentet som håller växlarna i läge. Om man tar bort svänghjulskåpan kan man även dutta på lite fett på samtliga leder i växelmekanismen.

Ta det lite lugnt med fett på klinkan (den trekantiga saken som vickar hit och dit - se undre bilden) då den styrs av en liten och klen hårnålsfjäder som kan få det tufft om man packat in allt i fett.

Smörj en gång per år.

Jim Lundberg

Om man tar bort kåpan kan man komma åt att smörja fler ställen (inringade) med lite fett. Se bara till att inte packa in klinkan (pilen) med fett då den måste vara lättrörlig för att växlarna ska fungera. En tunn hinna med fett är okej.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Filad cylinder på Sachs 150 cc

11 kommentarer

Åke: Bengt, var hittar man ett sådant ställbart munstycke? Vet du var man hittar framdrev också? jag kör för övrig på alkylat bensin 4%.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842