Husqvarna Cornette som tappat gnistan

Fråga: Hej Jim! Har en Husqvarna Cornette från 1961 som ger mig huvudbry. Har renoverat motorn med nya lager och packboxar för den ville inte gå ordentligt och var svårstartad. Nu vill den inte alls. Har bytt ut Stefasystemet mot det Boschsystem som också satt på äggmotorerna.

Har fin gnista när jag kickar med stiftet utanför cylindern men den försvinner helt när stiftet sitter i om än aldrig så lite. Har kollat med strobelampa och det blir inte ens en enda blink då. Det är NOS Bosch brytare och jag bytte till en NOS kondensator utan resultat. Kan defekt spole ge dessa problem eller kam det vara fel på abriss som ger detta problem?

Med vänlig hälsning

Fredrik

 

Svar: Egentligen borde stroboskoplampan triggas lättare om tändstiftet sitter på plats i motorn eftersom kompressionen gör att tändspänningen höjs – i alla fall om stroboskoplampan har en induktiv givare som inte belastar tändspolen.

Men under förutsättning att alla delar är okej så är det abriss (fältbrytningsavståndet) man ska sikta in sig på. Abrissmåttet är det mått som mäts mellan en magnet och ena polskon på tändspolen i det ögonblick som brytarna öppna. Det är abriss som styr gnistans styrka.

Abrissmåttet på din motor, oavsett om det är Stefa eller Bosch, ska vara 9 – 12 mm. Abrissmåttet styrs av brytaravståndet och förhållandet är omvänt – ökar man brytaravståndet så minskar abriss och tvärtom. Brytaravståndet ska vara 0,30 – 0, 35 mm (Stefa) eller 0,30 – 0,40 mm (Bosch).

Om brytarna är riktiga ska man med rekommenderat brytaravstånd hamna rätt med abriss – inom 9 – 12 mm i detta fall. Om det inte går att få till detta är brytarna slitna, stukade eller av fel modell.

Jim Lundberg

Rulla till toppen