Husqvarna Äggmotor som bara går en sekund

Fråga: Hej, jag fick igång min äggmotor och den gick jättebra, startade den efter en stund igen (halv varm) gick också bra. Nu när den är kall vill den inte starta alls. Jag har kickat/sprungit men den startar bara ca 1 sekund sen dör den. Jag har ställbart munstycke och har rengjort förgasaren var kan vara fel? Bränsle får den då stiftet är blött, gnista har den också när man lägger stiftet mot cylindern.

Mvh Christian

 

Svar: Blött tändstift tyder för det mesta på att gnistan är för svag. Att man får en synlig gnista på tändstiftet ute i fria luften säger inget om hur stark gnistan är under kompression – alltså inne i motorn. Kompressionstrycket gör att det blir svårare för gnistan att hoppa mellan elektroderna och det rör sig om en faktor på cirka tio – om gnistan ska orka hoppa 0,5 mm inne i motorn måste den klara att hoppa cirka 5 mm ute i fria luften.

Att motorn bara går någon sekund låter som kondenstatorfel så börja med att byt den – den är ju billigast. Det händer att liknande symtom uppstår om tändspolen är defekt så om inte kondensatorbyte hjälper ligger nog tändspolen på tur.

Jim Lundberg

Husqvarna Äggmotor som bara går en sekund
För att testa gnistan utanför motorn kan man tillverka en ”tändspoleprovare” i fickformat genom att ta ett fungerande tändstift och klippa av sidoelektroden. Då får man ett gnistgap på cirka 3 – 5 mm beroende på stiftets konstruktion. Detta tändstift använder man sedan när man kollar gnistan utanför motorn. Om gnistan inte orkar hoppa på detta stit i fria luften kommer den inte heller att orka hoppa över det ordinarie tändstiftets 0,5 mm inne i motorn.
Rulla till toppen