Ställa tändningen på Villiers 9D

Fråga: Hej! Är helt ny på små tvåtaktare och behöver stöd av er. Hur ställer jag tändningen på en gammal Villiers 9D 125? I Stora Tvåtaktsboken del 2, nämns ”…ställ kolven i tändläge”. Vad menas med det?

Man ska ”justera tändningen enligt data här nedan”. Förlåt mig, jag är inte mek-kunnig, så vad betyder detta? Vilka data ska jag följa och hur gör jag?

Tack på förhand.

Lasse J

 

Svar: Tändläget är det läge kolven står i när gnistan kommer och motorn tänder. Eftersom det tar en liten stund för bränslet att förbrännas helt så kommer gnistan strax innan kolven nått sin högsta punkt – det som också heter övre dödläget. Då blir trycket i förbränningsrummet som högst när kolven vänder och börjar gå nedåt i cylindern.

I och med att motorn tänder före det övre dödläget kallas det förtändning och kan mätas på två sätt – antingen kolvens läge innan dödpunkten eller så mäter man hur många vevaxelgrader det återstår till övre dödläget.

När det gäller villiersmotorn i detta exempel så har fabriken rekommenderat en förtändning på 0,312″ (tum) vilket blir 7,9 mm. Kolven ska alltså ställas så att den har 7,9 mm kvar till övre dödläget när gnistan kommer vilket är detsamma som det ögonblick då brytarkontakterna precis ska till att öppna. Det gäller alltså att få ihop det så att kolven står där den ska när brytarna ska öppna.

Här är det viktigt att man vrider runt motorn i rotationsriktningen när man ställer kolven i tändläget – alltså att den har 7,9 mm kvar till övre dödläget – inte att den har passerat detta med 7,9 mm.

Villiersmotorn saknar krysskil i svänghjulet så när man har ställt kolven i tändläget skjuter man på svänghjulet löst på vevaxeln och vrider detta (utan att vevaxeln snurrar med) tills brytarna precis ska till att öppna och där knackar man in hjulet så att det greppar på axelkonan och drar åt muttern. Detta står beskrivet på sidan 282 i Stora Tvåtaktsboken, del 2.

Jim Lundberg

Ställa tändningen på Villiers 9D
Förtändning (F) innebär att motorn tänder före övre dödläget.
Rulla till toppen