Svarta lådan i Puch Montana

Fråga: Hejsan! Jag har en Puch Montana 4, fyrväxlad (Monza)! På höger sida under plastkåpan på ramen under sadeln/tanken sitter det en svart låda med lite sladdar till. Märkt ULO EBL typ 801. Vad är det och vad används den till? Kan man hitta årsmodell på puchen med hjälp av ramnummer eller på något annat sätt och vet ni var?

Undrar också om man kan använda NGK B6S tändstift i en treväxlad Sachs Compact från 1975.

Tias

 

Svar: Jag är lite osäker på ULO-boxens (nr 6) funktion. Den ser ut att kunna vara ett blinkersrelä då den levererar ström till blinkersomkopplaren (nr 4), men om ULO är ett fabrikat så kan det ju vara vad som helst i din moped. Det finns ULO EBL typ 801-boxar att köpa på exempelvis Mopedrenovering, men då prislappen ligger på närmare 1700 kronor kan det knappast handla om ett simpelt blinkersrelä.

Puchmopeder är några av få fabrikat som går hyfsat bra att datera med hjälp av ramnumret. Gå in på sajten Puch-Hobby så finns det listor på olika modeller och vilka år dessa är tillverkade. Han som driver sajten ber blygsamt om att man ska swisha en femma när man fått reda på det man söker, vilket i alla fall jag tycker är ett lågt pris med tanke på allt jobb som krävts för att sammanställa alla dessa ramnummer och modeller.

När det gäller tändstiftet till Sachsmotorn så är det Bosch W7AC som gäller – förutsatt att motorn är i originalskick. Motsvarande tändstift från NGK heter B6HS.

Jim Lundberg

Svarta lådan i Puch Montana
Närbild på ULO-boxen (nr 6).
Rulla till toppen