Varför skokartong?

Varför skokartong?

Publicerad

Fråga: Jag kan allt om väldigt väldigt lite. Dessutom bör det handla om Renault, gärna 4CV... Därför är det för mig en gåta varför Fords trevliga efterkrigare (typ 1949-51) kallas "shoebox"! Många, ja faktiskt de flesta skokartonger jag varit i närheten av och haft möjlighet att studera har varit mycket kantiga och inte inte rundade som dessa amerikanska Fordar ju är. Renault 8 och Simca 1000 närmar sig, men kanske NSU, och Fiat lyckades kanske bäst med att likna kantiga skokartonger... Så hur kommer sig denna benämning?

Andreas

Svar: Jag tror inte att någon med säkerhet kan säga varifrån benämningen shoebox/skokartong kommer från. Gissningsvis är det modellens raka sidor, i alla fall om man jämför med tidigare årsmodeller av amerikanska Fordar, och att det med benämningen blev lätt att skilja dem åt.

Robert Gustavsson

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur trycker man ihop fjädern till sidostödet?

3 kommentarer

Andercz: En ide´ är att tillverka en miniatyrmodell av en fjäderspännare man har när man byter bilfjädrar - en bit gängstav med två krokar, som man spänner ihop fjädern med medan man passar in hålen och...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842