Byta utgående axeln på Husqvarna Flinta

Flintamotorn är lättskruvad och en reparationsanvisning till denna motor finns i Stora Tvåtaktsboken, del 1.

Byta utgående axeln på Husqvarna Flinta

Publicerad

Fråga: Hej, Jag har köpt en MCB 1185 med en 2-växlad, handväxel Flintamotor med kickstart. När jag igår skulle lossa muttern till drevet på utgående axel för att lättare få på kedjan så lossnade muttern direkt, men med en liten bit av axeln sittande kvar i gängorna. Om jag nu ska byta ut hela den axeln - måste jag riva hela motorn eller går axeln att byta ut med blockhalvorna intakt?

Mvh

Mats

 

Svar: För att byta den utgående axeln måste motorn delas. Detta är inget större arbete och känner du dig osäker på arbetsgången finns det en komplett reparationsanvisning i Stora Tvåtaktsboken, del 1 som visar hur man tar isär och sätter ihop flintamotorn (och 20 andra motorer) steg för steg.

Men om skadorna på gängorna inte är så stora (muttern går fortfarande att dra åt) så kan det fungera ändå eftersom drevet inte kräver så stor kraft för att sitta kvar på sin axel. Vissa motorer har bara en lite låsring som håller drevet på plats.

Jim Lundberg

Den utgående axeln har bommar på mitten och går inte att dra ur från utsidan utan motorn måste delas.

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Nostalgi: Mopedrallykavalkad - BILDEXTRA

3 kommentarer

Jim Lundberg: Och i Vännäs 2017 körde alla med Triboron i tanken! :P

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842