Oljeläckage på ILO Piano

Fråga: Hej! Har problem med oljeläckage på en ILO G50 Pianomotor årgång 1960. Trodde först det var vid bottenpluggen men där har jag bytt till ny tätningsbricka.

Ändå fortsätter läckaget. Nu misstänker jag att det kan vara vid pedalaxeln på höger sida av motorn där axeln passerar genom höger motorkåpa. Sitter det någon tätning här och i så fall vilken typ?

Kan det annars vara något ventilationshål som är igensatt. Finns det på ILO-Pianomotorn? Använder gräsklipparolja i motorn.

Hälsningar

Pär

 

Svar: Om vi börjar med oljan så är gräsklipparolja (SAE 30) utmärkt till denna motor. ILO rekommenderade även SAE 20 som då är lite tunnare, men en SAE 30 är inte så ”läckbenägen” som en SAE 20. Mängden olja i en ILO Piano ska vara 2 dl.

Om det nu läcker så kan det vara tätningen vid pedalaxeln som är defekt – eller saknas helt (allt kan hända med gamla motorer). Denna packbox har i så fall måtten 16x22x6 mm och finns bland annat hos Jacking AB (tel. 0227 – 133 22). Den sitter i blocket på vänster sida och i transmissionskåpan på höger sida.

Men om det är stopp i ventilationen kommer oljan att tryckas ut även med friska packningar/packboxar. Jag är lite osäker på om ventilationen sitter i påfyllningspluggen eller i blocket. Ibland löser man ventilationen genom att trycket får ”läcka” ut genom någon passage i blockets översida.

Jim Lundberg

Rulla till toppen