Starta upp Yamaha XS 400 som stått i 15 år

Fråga: Tjenare! Jag har tagit över morfars gamla Yamaha XS 400 Special, vet inte exakt årsmodell men runt 1980-83. Min tanke är att bygga om denna skönhet till en caféracer. Men innan jag kan börja behöver jag se till att motor och allt går som det ska. Motorcykeln har stått stilla i 12-15 år i varmgarage, vad bör jag göra/byta och tänka på innan jag försöker dra igång den?

Mvh Tim Ekstrand

 

Svar: Köp en billig mc-olja och byt oljan det första du gör. Har motorn oljefilter så byter man även detta. Ta ner förgasarnas flottörhus och rengör dessa om det behövs. Kolla med en ficklampa i bensintanken så att det inte är fullt med rost eller rester av härsken bensin. Om det finns gammal bensin kvar så tappas denna ut. Är bensinkranen är vakuumstyrd måste den ställas i läget ”PRI” om den ska öppna med avstängd motor.

Montera ett nytt batteri och starta motorn. Låt den gå på tomgång tills den är varmkörd. Stäng av och tappa ur den gamla oljan. Nu häller man in kvalitetsolja. Innan man provkör kollar man lufttrycket i däcken samt att bromsarna tar som de ska. Det händer att kopplingen fastnar efter lång tids stillastående, men den brukar släppa efter några mils körning. Under tiden får man ”växla på varv”.

Tänk på att däck är färskvara och har de dessutom stått länge kan det bli ”skinn” på ytan vilket visar sig tydligt om det är regnvåt asfalt. Byt dem snarast. Vill du vara extra noga så byter du olja och filter en gång till efter några mil eftersom avlagringarna som uppstår på botten av motorn när den står stilla under lång tid kav ta tid på sig att lösas upp av den nya oljan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen