JB 150 som får loppa på full gas

Fråga: Hej. Har renoverat en JB 150cc. Den startar lätt går bra så länge jag inte kör full gas när jag drar på fullt tar det ca 300 m sen har jag loppa på stiftet. Detta händer hela tiden. När jag tar av stiftet är det väldigt sotigt men torrt. Kör jag på halv gas kan det gå flera mil. Vad beror detta på och hur stort munstycke skall man ha på denna motor?

MVH Claes

 

Svar: Det kan vara fel värmetal på tändstiftet som är orsaken till loppan (eller kolbrygga som den kallas på fackspråk eftersom den till stor del består av elektriskt ledande kol). Andra orsaker till loppa är smuts i bensintanken, dåligt filtrerande luftfilter (släpper igenom vägdamm) eller igentäppt luftfilter (fungerar som en choke).

Ett för stort huvudmunstycke ger en fetare blandning som i sin tur genererar mer sot som kan orsaka en loppa ihop med smutspartiklar från bränsle och/eller luft. Huvudmunstycket i JB 150 ska ha storlek 90 (Amalförgasare) eller storlek 80 (Bingförgasare). På halvgas är det i huvudsak trottelnålen som arbetar så den verkar stå i rätt läge.

Jim Lundberg

Rulla till toppen