Spännrulle på Husqvarna Novolette från 1954

Spännrulle till Husqvarna Novolette.

Spännrulle på Husqvarna Novolette från 1954

Publicerad

Fråga: Hej. Ställer en fråga som säkert varit uppe tidigare men som jag inte hittar här på forumet: Har, eller ska, alla 1954 års Novoletter ha en spännrulle till drivremmen? Husqvarnamotor 0,44.

Tommy Larsson

 

Svar: Nu har jag ingen Novolette själv, men då mopeden har både kedja (pedalerna) och rem (motor) så måste det finnas individuella justeringar för kedjan respektive remmen. Kedjespänningen justeras genom att man flyttar bakhjulet framåt/bakåt – precis som på en cykel. Remmen hålls spänd med en fjäderbelastad spännrulle. Jag har ingen anledning att tro att man skulle uteslutit denna spännrulle på någon av modellerna med rem.

Däremot kan gamla mopeder vara rejält ombyggda av tidigare ägare och har man exempelvis monterat en för kort rem kanske spännrullen kommer "i vägen". Eller så har lagret i spännrullen skurit och då har man tagit bort den och av den anledningen monterat en kortare rem. Skälen kan vara många.

Enligt de uppgifter jag har ska remmen vara 1959 mm lång på en enväxlad Novolette med 24-tumshjul, och 2000 mm på en tvåväxlad Novolette med 24-tumshjul.

Jim Lundberg

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Byta framgaffel på krockad Husqvarna Roulette

5 kommentarer

Jim Lundberg: Det finns inget dåligt väder - bara dåliga kläder! :) Så sade min morfar som körde moped året om till och från jobbet i 14 år.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2019-12

  • Classic Motor Album Moped

  • Classic Motor 2019-11

  • Classic Motor 2019-10

  • Classic Motor 2019-09

  • Classic Motor 2019-08

  • Classic Motor 2019-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842