Spännrulle på Husqvarna Novolette från 1954

Fråga: Hej. Ställer en fråga som säkert varit uppe tidigare men som jag inte hittar här på forumet: Har, eller ska, alla 1954 års Novoletter ha en spännrulle till drivremmen? Husqvarnamotor 0,44.

Tommy Larsson

 

Svar: Nu har jag ingen Novolette själv, men då mopeden har både kedja (pedalerna) och rem (motor) så måste det finnas individuella justeringar för kedjan respektive remmen. Kedjespänningen justeras genom att man flyttar bakhjulet framåt/bakåt – precis som på en cykel. Remmen hålls spänd med en fjäderbelastad spännrulle. Jag har ingen anledning att tro att man skulle uteslutit denna spännrulle på någon av modellerna med rem.

Däremot kan gamla mopeder vara rejält ombyggda av tidigare ägare och har man exempelvis monterat en för kort rem kanske spännrullen kommer ”i vägen”. Eller så har lagret i spännrullen skurit och då har man tagit bort den och av den anledningen monterat en kortare rem. Skälen kan vara många.

Enligt de uppgifter jag har ska remmen vara 1959 mm lång på en enväxlad Novolette med 24-tumshjul, och 2000 mm på en tvåväxlad Novolette med 24-tumshjul.

Jim Lundberg

Rulla till toppen