Måste oljepumpen primas?

Måste oljepumpen primas?

Publicerad

Fråga: Jag får inget oljetryck i min nyrenoverade MGB-motor. Jag har inte vågat testa en längre period. När jag läser på engelska sidor så är ett återkommande tips att "prima" oljepumpen genom att fylla den med vaselin. Stämmer det att pumpen måste "primas" för att få den att suga?

Hälsningar Per

Svar: Ja det stämmer att dessa motorer, liksom många andra från BMC, men även många V8:or, måste få oljepumpen primad med vaselin.

Nu går det att fixa i efterhand. Du fyller på olja "bakvägen" genom oljetrycksgivaren. Koppla in en oljekanna med motorolja och fyll upp hela vägen. När du fyllt på med olja tar du bort tändstiften och kör motorn för att se om du får tryck, om inte provar du att fylla en gång till. Det kan vara lite trixigt att få till det första gången.

Först när du vet att du har oljetryck ska du plocka i stiften och starta motorn.

Lycka till

Robert Gustavsson

On
Off

4 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Kärvande växelförare i JB 150 cc

2 kommentarer

Jim Lundberg: Ok - kul att det går åt rätt håll. Berätta gärna hur det slutade!

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206