Lossa generatorankare på ILO 250

Fråga: Hej! Jag håller på att ta isär en ILO M2x125 men har stött på problem när jag ska ta bort generatorankaret. Har använt metoden som du använder i Stora tvåtaktsboken – del 2, en cylindrisk stång med diametern 8 mm och längden 30-35mm. Ankaret rör sig inte en millimeter. Har värmt försiktigt, knackat på skruven och smort med WD-40. Finns det andra sätt att ta bort det? Har ni några fler tips och trix?

Tack för en bra bok!

Helmer

 

Svar: Testa med att sätta det hela i rejäl spänn genom att dra in skruven i ankarets centrum. Ta sedan en mässings- eller kopparhammare och knacka försiktigt mot svänghjulets ytterkant, varv efter varv. Här gäller ”droppen urholkar stenen”-metoden – att ta de varligt och inte ge upp. Förr eller senare bör konan ha ruskats om så pass mycket att det säger ”plopp” och så släpper den.

Tyvärr så har jag ingen alternativmetod att erbjuda. Man kan inte värme särskilt mycket på grund av generatorlindningen och av samma anledning kan man inte hänga på en två- eller trearmad avdragare.

Hoppas att boken kommer till nytta – och att ankaret släpper!

Jim Lundberg

Lossa generatorankare på ILO 250
Ankaret har en invändig gänga där man drar in en skruv som i sin tur får trycka mot ett pinne som man satt in i axelns hål.
Lossa generatorankare på ILO 250
Bild från Anders Österberg på avdragare till ILO-motorn.
Rulla till toppen