Kopplingsschema till tändplattan på Svartqvarna

Fråga: Hei! Jeg er i tvil hvordan man kopler opp tänningsplattan på min Svartqvarna 1946 model. Hvordan skal ledninger kobles, tenker da på kondensator- tenningsspole og de to lysspoler. Vet at det går en ledning fra kondensator til stift. Hvordan er det med fiberskiver mellom koblinger er noe jeg også er usikker på. Har Stora Tvåtaktsboken men finner ikke utvdette dessverre. Håper dere kan hjelpe meg her

Med vennlig hilsen

Terje

 

Svar: Schemat ser du längst upp. Ljusspolarna är parallellkopplade på utgången (skruven genom blocket). Kondensatorn och tändspolens primärlindning är bägge anslutna till brytarkontaktens fjäder.

När det gäller fiberbrickorna (fiberskiver) så ska de isolera exempelvis en skruv som går igenom ett hål. På mittenbilden syns hur det ska se ut. Det räcker inte med en bricka på varje sida av metallen utan man bör även ha en bricka inne i hålet så att skruven inte kan komma i kontakt med metallen.

Längst ner syns genomföringen i blocket till belysningen på en JB 128-motor.

Jim Lundberg

Kopplingsschema till tändplattan på Svartqvarna
Fiberbrickor används för att isolera exemepelvis en skruv som går genom en jordad metallbit (blocket, brytarkontakt).
Kopplingsschema till tändplattan på Svartqvarna
Så här ser genomföringen i blocket ut på en JB 128 och den ser förmodligen likadan ut på Husvqvarnamotorn då de har samma fabrikat på tändsystemen.
Rulla till toppen