Måste jag skicka originalhandlingar?

Måste jag skicka originalhandlingar?

Publicerad

Fråga: Jag håller på att hjälpa min pappa sätta hans gamla rödqvarna i drift efter många års stillestånd. Hojen är en enägarhoj som aldrig varit registrerad med de nya skyltarna och måste därför genomgå en ursprungskontroll.

Pappa har kvar sitt registreringsbevis från 1953 då han fick Husqvarnan ny av farfar, så det torde vara enkelt att återregistrera den i systemet. Så långt är det mesta solklart, men av förståeliga skäl vill jag inte skicka in originaldokumentationen till Transportstyrelsen för att aldrig få igen dem mer.

Vad jag läst mig till kan man få vidimerade kopior via Riksarkivet om man har registreringsnummer vilket vi även har.

Min fundering är om det kan tänkas räcka med att vi kopierar det tvåsidiga originalet och får låt säga polismyndigheten eller annan trovärdig instans att vidimera dokumentationen? På transportstyrelsens hemsida står det att riksarkivet måste vidimera, vilket torde vara korrekt om kopiorna kommer från dem, men en egen kopia vidimerad av myndighet med dess stämpel och signatur borde väl duga även det?

Mvh Stefan

Svar: Hej Stefan. För att få svar på den här frågan fick jag kontakta Transportstyrelsen och deras utredare på Ursprungskontrollen svarar så här:

Grundkravet är att man ska skicka in registreringsbeviset i original. Alternativet med Riks-/Landsarkivet är ett undantag som tas till endast när originalet saknas. När det kommer till kategorin "Tidigare registrerat i Sverige" händer det ofta att originalhandlingarna inte går att få fram. Fordonen står ofta orörda under en längre tid, kanske byter ägare på veteranmarknader etc. Därför tillämpas undantaget att be Riks-/Landsarkivet att söka fram handlingen och skapa en vidimerad kopia av den. Den vidimerade kopian skall sedan skickas in till Transportstyrelsen med Riks-/Landsarkivets stämpel och underskrift i original.

Med detta sagt kommer inte varianten med att polisen vidimerar handlingen att fungera tyvärr. Grundregeln är: finns det ett original ska det skickas in. Transportstyrelsens rekommendation är att skicka in det på ett säkert och spårbart sätt. Om det är så att originalhandlingen har ett fordonshistoriskt värde, finns det en möjlighet att få tillbaka handlingen efter att arkiveringstiden har löpt ut (10 år från registreringstillfället). I sådant fall skall man begära att få tillbaka handlingen när det närmar sig 10 år från godkänd registreringsbesiktning.

Så långt Transportstyrelsen. Du måste med andra ord skicka in originalhandlingarna men har möjlighet att få igen dem efter tio år.

Lycka till med hojen

Robert Gustavsson

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Växelinställning på flakmopeden med Sachsmotor

2 kommentarer

Jim Lundberg: Vajern kan aldrig bli "för lång" för treans växel. Om man klipper av vajern - eller tar bort den helt från motorn - så hoppar trean i automatiskt eftersom fjädern i växelmekanismen är det...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842