Måste jag skicka originalhandlingar?

Fråga: Jag håller på att hjälpa min pappa sätta hans gamla rödqvarna i drift efter många års stillestånd. Hojen är en enägarhoj som aldrig varit registrerad med de nya skyltarna och måste därför genomgå en ursprungskontroll.

Pappa har kvar sitt registreringsbevis från 1953 då han fick Husqvarnan ny av farfar, så det torde vara enkelt att återregistrera den i systemet. Så långt är det mesta solklart, men av förståeliga skäl vill jag inte skicka in originaldokumentationen till Transportstyrelsen för att aldrig få igen dem mer.

Vad jag läst mig till kan man få vidimerade kopior via Riksarkivet om man har registreringsnummer vilket vi även har.

Min fundering är om det kan tänkas räcka med att vi kopierar det tvåsidiga originalet och får låt säga polismyndigheten eller annan trovärdig instans att vidimera dokumentationen? På transportstyrelsens hemsida står det att riksarkivet måste vidimera, vilket torde vara korrekt om kopiorna kommer från dem, men en egen kopia vidimerad av myndighet med dess stämpel och signatur borde väl duga även det?

Mvh Stefan

Svar: Hej Stefan. För att få svar på den här frågan fick jag kontakta Transportstyrelsen och deras utredare på Ursprungskontrollen svarar så här:

Grundkravet är att man ska skicka in registreringsbeviset i original. Alternativet med Riks-/Landsarkivet är ett undantag som tas till endast när originalet saknas. När det kommer till kategorin ”Tidigare registrerat i Sverige” händer det ofta att originalhandlingarna inte går att få fram. Fordonen står ofta orörda under en längre tid, kanske byter ägare på veteranmarknader etc. Därför tillämpas undantaget att be Riks-/Landsarkivet att söka fram handlingen och skapa en vidimerad kopia av den. Den vidimerade kopian skall sedan skickas in till Transportstyrelsen med Riks-/Landsarkivets stämpel och underskrift i original.

Med detta sagt kommer inte varianten med att polisen vidimerar handlingen att fungera tyvärr. Grundregeln är: finns det ett original ska det skickas in. Transportstyrelsens rekommendation är att skicka in det på ett säkert och spårbart sätt. Om det är så att originalhandlingen har ett fordonshistoriskt värde, finns det en möjlighet att få tillbaka handlingen efter att arkiveringstiden har löpt ut (10 år från registreringstillfället). I sådant fall skall man begära att få tillbaka handlingen när det närmar sig 10 år från godkänd registreringsbesiktning.

Så långt Transportstyrelsen. Du måste med andra ord skicka in originalhandlingarna men har möjlighet att få igen dem efter tio år.

Lycka till med hojen

Robert Gustavsson

Rulla till toppen