Växlarna kuggar över på Puch Dakota

Växellådan i Puch V3-motor kan se ut på lite olika vis, men alla har de växelgafflar i plåt som kan stukas till så att växlarna inte går i helt.

Växlarna kuggar över på Puch Dakota

Publicerad

Fråga: Hej. Vad är det för fel när växelkuggarna kuggar över på min Puch Dakotamotor?

Mvh Glenn

 

Svar: Nu vet jag inte exakt vad som händer i din motor, men om det är just växeldreven som krånglar kan det bero på att någon av det två växelgafflarna i motorn har blivit stukade så att drev och medbringare inte förs ihop helt vid växling. Eventuellt kan det vara låsringen till växelvalsens axel som hoppat ur sitt spår. Den sitter innanför kopplingskåpan på den axeltapp som även kickaxeln stöder sig på.

Det kan även var så att det är skador på kuggarna i transmissionen – alltså mellan kopplingskorgen och det stora drevet (startdrevet), men då borde det låta illa och krångla på samtliga växlar. Kolla även så att kedjedrevet sitter säkert på den utgående axeln.

Jim Lundberg

 

Växelvalsens hålls fixerad i axiell led med en låsring som ligger i ett spår i axeln.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Växelinställning på flakmopeden med Sachsmotor

2 kommentarer

Jim Lundberg: Vajern kan aldrig bli "för lång" för treans växel. Om man klipper av vajern - eller tar bort den helt från motorn - så hoppar trean i automatiskt eftersom fjädern i växelmekanismen är det...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842