Bricka till kopplingsaxeln i Husqvarnas Äggmotor

Fråga: Hej Jim jag håller på med en äggmotor som var nerplockad i delar och saknar den undre brickan runt kopplingsaxeln och undrar bara hur tjock den ska vara. Vad jag kan se i din bok så verkar den vara ungefär lika tjock som den övre. Vill inte chansa.

Tackar för svar.

Daniel Axelsson

 

Svar: Jag har tyvärr ingen uppgift om brickans dimensioner och har heller inte motorn kvar så jag kan kolla. Men den bör nog vara lika tjock som den andra brickan och tjockleken är inte kritisk. Huvudsaken är att det finns några tiondelar axiellt spel med brickan monterad. Jag har tittat i Husqvarnas reservdelslistor och där står bara ”Bricka”.

Däremot så är det bra om brickan är härdad även om den löper mot ”mjuka” ytor som brons och aluminium. Montera brickorna och dra fast kopplingsnavet med sin mutter. Om man sedan drar navet utåt/inåt så ska det kännas ett litet spel på några tiondelar. Har man en indikatorklocka kan man mäta axialspelet utan brickan och sedan skaffa en bricka som är ett par tiondelar tunnare än det uppmätta spelet.

Jim Lundberg

Rulla till toppen