Bränna elpump? UPPDATERAD

Fråga: Jag har bytt bränslepumpen på en VW Jetta 1990 och var tvungen att plocka ner hela paketet med ”plastlådan” för att kunna lossa sönderrostade skruvar till pumpen. Nu undrar jag om man kan köra igång utan att fylla plastboxen med bensin då jag bränt en elektrisk bensinpump vid soppatorsk på en Volvo med pumpen i tanken.

Alltså undrar jag över skaderisken då behållaren nu är tom på bensin och pumpen kommer suga luft tills lådan är fylld. Hoppas Ni/Någon kan tipsa o m vad som är lämpligt. Tacksam för tips.

Vänligen Peter

Svar: Hej Peter. Det är ingen fara att köra pumpen några sekunder utan bränsle. Har du monterar pumpen i plastlådan, eller snarare hållaren för pumpen, och sänkt ner den i tanken kommer den snart att fyllas av bensin och faran för att bränna den minskar rejält.

Lycka till

Robert Gustavsson

UPPDATERAD

Hej. Den typen av bensinpump som jag har, är monterad i ”burk” (se bild nedan). Jag tror det är en volym på 2-3 dl som ska fyllas och är orolig det tar för lång tid för att vara hälsosamt för pumpen. Är lite orolig att göra fel och undrar om det bara är att montera prylarna, slå på tändningen och sedan slå av tändningen om pumpen inte ”tystnar” relativt snabbt. Och sedan hålla på tills den är fylld? Lite knäpp beskrivning men så funderar jag. Har pratat med en VW-verkstad men där var det ingen som visste.

Peter

Okej – den sitter utanför tanken på en Jetta – man lär sig hela tiden nya saker. Ett sätt är att göra som Camaro88 föreslår i kommentarsfältet, att förfylla pumpen om du är osäker. Jag skulle inte vara rädd för att köra pumpen uppemot 20 sekunder utan bensin. Hinner pumpen inte få fram bensin på den tiden skulle jag misstänka andra orsaker än just pumpen.
mvh
Robert Gustavsson/Classic Motor

Bränna elpump? UPPDATERAD
Rulla till toppen