Bygga om Victoria EM 50 till treväxlad

Samtliga vajraer på den handväxlade Zweiradmotorn. Måttet 32 mm handlar om kopplingsjustering.

Bygga om Victoria EM 50 till treväxlad

Publicerad

Fråga: Hej. Om denna fråga inte passar in på experten så förstår jag det då den inte är av felsökningstyp. Jag ska renovera en Victoria EM50 som är av typen 2-växlad hand. Och nu när jag öppnar motorn har jag möjlighet att bygga om den till 3-växlad. Så min fråga är: Skall jag göra det?

Jag ska inte ha motorn själv utan tänkte sälja den efter renovering. Jag skulle också samtidigt vilja efterlysa en bild på hur fästena till vajrarna ser ut. Jag har tyvärr inte dessa fästen.

Vh

Matte

 

Svar: Vad du gör med din motor är din ensak. Om bytet till treväxlad fotväxel dessutom går att genomföra utan att bearbeta blocket kan man ju alltid återställa motorn till originalutförandet om man så önskar.

På bilden ovan syns det hur vajrarna sitter. Originalväxelhandtaget har dubbla vajrar så att man aktivt drar i båda växlarna. Men det går att ersätta den ena vajern med en fjäder som drar i tvåans växel – precis som på många andra handväxlade motorer.

Jim Lundberg

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vad ska nyrenoverad motor smörjas med?

3 kommentarer

jaka: Hej! I filmer på Youtube talas det ibland om "inkörningsolja (vid renovering av V8:or).Någon som vet vad det kan vara för olja?

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842